lunes, 28 de diciembre de 2009

Llegir, escriure, parlar i escoltar

Avuia COED hem treballat les quatre habilitats lingüístiques: llegir, escriure, parlar i escoltar que són les que un usuari de qualsevol llengua ha de dominar per poder-se comunicar eficaçment en totes les situacions possibles.

Quatre habilitats lingüístiques:

Llegir és el procés a través del qual es comprèn un text escrit. Llegir = comprendre -> per tant, llegir és un procés actiu perquè qui llegeix ha de construir el significat del text. El significat que un escrit té per a qui el llegeix no és una rèplica del significat que l’autor va voler donar-li, sinó que és una construcció pròpia. Quan llegim ho fem per tal d’aconseguir un objectiu, sempre llegim per algun motiu o altre. Llegir també és un procés d’interacció entre qui llegeix i el text. Qui llegeix ha de fer-se seu el text i relacionar-lo amb allò que ja sap, i ha d’adaptar-se al text transformat els seus coneixements previs en funció del que li aporta el text. Per últim, aquesta definició també ens mostra que llegir és implicar-se en un procés de predicció i inferència continu. Qui llegeix formula una hipòtesi sobre el significat del text que llegirà i també de les seves parts mentre va llegint. A mesura que va llegint, el lector va verificant o refutant aquestes hipòtesis que ell mateix s’havia creat.

Escriure és el procés mitjançant el qual es produeix un text significatiu.

Parlar consisteix en expressar el nostre pensament mitjançant el llenguatge articulat, de forma coherent i clara, amb correcció i adequació a la situació comunicativa.

Escoltar és comprendre un missatge a partir d’engegar tot un procés cognitiu de construcció del significat i d’interpretació d’un missatge pronunciat oralment. Escoltar demana un paper actiu i participatiu, demana respecte per part de l’emissor i les seves idees, demana ser objectiu per intentar entendre que ens diu l’altre. Un bon oient sap descobrir els objectius, els propòsits de l’orador i les idees principals del missatge i sap reaccionar al missatge i parlar quan acaba l’orador.

No hay comentarios:

Publicar un comentario