martes, 29 de diciembre de 2009

Propietats Textuals

A la classe de COED hem tractat les propietats textuals, que segons hem vist poden ser descriptives o prescriptives.

Les propietats descriptives són les que analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic i són la coherència, la cohesió i l'adequació:

-La coherència és la propietat textual que selecciona la informació rellevant de la que no ho és i estableix una relació lògica entre les diferents parts del text, tenint en compte la seva estructura.

-La cohesió és la propietat del text relacionada amb l'expressió. Es manifesta en les relacions i vincles que s'estableixen entre els diferents elements o parts del discurs i que permeten al lector o a l'oient interpretar-los amb eficàcia. S'estableix per mitjà de connectors, pronoms, sinònims, el•lipsis de subjectes...

-L'adequació és la propietat textual que marca el grau d'adaptació d'un text a la seva situació comunicativa, tenint en compte la varietat dialectal i el registre.
Les propietats prescriptives són les que determinen les normes d'ús i són la correcció i la variació.

-La correcció és la propietat es reflecteix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística.

-La variació és la propietat textual que es refereix a la qualitat dels trets estilístics i expressius d'un discurs d'acord amb determinats valors socials.

Personalment, jo ja havia estudiat les propietats textuals, però mai va malament fer un repàs per recordar cadascuna de les seves característiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario